Pánikbetegség, viselkedésterápia, pszichodráma

Kognitív viselkedésterápia

kognitív viselkedésterápia otthonA modern, de nevezhetjük úgy is: a kognitív pszichológiában kevésbé járatosak olykor bakot lőnek, mert nemigen tudják, hogy mi a viselkedésterápia, és megtéveszti őket, hogy a Levi Moreno által a huszadik század első felében kidolgozott pszichoterápiás módszer neve eredetileg pszichodráma, ebből arra következtetnek, hogy ez valamiféle irodalmi mű vagy műfaj, olyasmi, mint a pszichothriller, már kerülgeti is őket a borzongás, holott ez csupán egy gyógyászati terápiás eljárás, kezelési módszer, a szakirodalom szerint pánikbetegség vagy az agorafóbia gyógyítására is alkalmas, akcióelvű, cselekvésközpontú, feltáró jellegű kognitív viselkedésterápiás technika.

Mi a pszichodráma-terápia?

Ez a kognitív viselkedésterápiás módszer nem más, mint a dramatizált életszerű helyzetek eljátszása, előadása egy csoportfoglalkozáson belül, amely megfelelő szakmai vezetés mellett legtöbbször elvezet a szorongást, pánikrohamot vagy kisebb-nagyobb pszichés traumákat, lelki sérüléseket okozott körülmények feltárásához és megértéséhez. Eszerint tehát az eredeti értelemben vett pszichodráma esetében semmilyen előre megírt irodalmi vagy másmilyen forgatókönyv-szöveggel nem találkozunk, a csoportfoglalkozás lényeg éppen a résztvevők spontán megnyilvánulása egy amatőr színjátszókört utánzó helyzetben.

A pánikbetegség gyógyítása otthon

A korszerű pszichoterápiás módszerek közül a visszatérő pánikrohamokkal jellemzett betegségre leghatásosabb a kognitív viselkedésterápia, amely során során megtanítják a beteget a szorongást kiváltó gondolatok kezelésére. Ez történhet csoportfoglalkozások játszott pszichodrámákkal, de lehetőség van nem tényleges, hanem online csoportokban pszichológus vezetésével elsajátítani olyan terápiagyakorlatokat, amelyeket a szakemberek videóra vettek. A pánikterápiás program alkalmas a pánikbetegség öngyógyítására, segítségével lehet küzdeni a kognitív viselkedészavarokat, a pánikrohamokat, szociális fóbiát, a krónikussá vált agorafóbia tüneteit. Érdemes megismerni azokat a terápiás módszereket, amelyekkel ez minden fóbiás betegnek otthon is sikerülhet.

Irodalmi pszichodráma

A fent leírt pszichoterápiás módszerrel ellentétben évekkel ezelőtt indított irodalmi kísérletemben minimalista „abszurd pszichodrámákat” (párbeszédeket, monológokat, szituáció-leírásokat) tettem közzé egy speciálisan erre a célra indított blogban, majd valamivel később ezekhez hozzátoldottam a virtuális csoportterápiás foglalkozáson tapasztaltak leírását. A kettő együtt alkotta az általam elképzelt új irodalmi műfaj, a voltaképpeni irodalmi pszichodráma kis darabjait.

Később a projektum kitágult. Míg eredetileg a traumaterápia volt az egyik központi fogalom, 2014-ben a hangsúly áttevődött a pánikbetegség és az agorafóbia kezelésére – kiderült, hogy az abszurd szövegek e tekintetben is relevánsak és alkalmasak a szorongás és félelem hatékony feloldására, azaz megfelelnek a kognitív viselkedésterápia támasztotta követelményeknek.

Hogyan működik a kognitív viselkedésterápia otthon? Pszichodráma csoportterápia a pánikbetegség öngyógyítása és az agorafóbia kezelése területén terapeuta és oktató videók segítségével

Más olvasmány a témában:

Művészetterápia, pszichoterápia, irodalom, pánikbetegség, pszichodráma, pszichológia, abszurd

%d blogger ezt szereti: