Függőkert a beépített teraszon

Függőkertek kertfüggőknek

Szemiramisz függőkertje
Ilyen lehetett az ókori Babilon királyi palotája egy 19. századi ábrázolás szerint

Az ókori világ csodái közé tartozott Szemiramisz legendás függőkertje, mely korának kertépítészeti csúcsteljesítménye lehetett. A ligetet valószínűleg az i. e. 7. században építtette Nabú-kudurri-uszur (a bibliai Nabukodonozor), hogy enyhítse Mezopotámiából származó felesége, Amüthisz honvágyát (az utókor tévedése, hogy a jóval korábban élt asszír királynő, Szemiramisz nevéhez kapcsolta a csodás kertet). A sivatagos, kietlen Babilon közepén dúsan zöldellő oázis szoros értelemben véve nem volt függesztett, valószínűbb, hogy pillérekkel, boltozatokkal és teraszokkal tagolt mesterséges domb lehetett, ahol a mediterrán térség legszebb fái, cserjéi és virágai pompáztak.

Szemiramisz kertjének története a növények szépsége utáni sóvárgás, a nemes gesztusokban megmutatkozó szerelem és a lehetetlennek feszülő akarat diadalának szép meséje. A kert kivitelezése pedig a szokványossal tudatosan szakító, innovatív látásmód és a szakértelemmel párosuló kreativitás bizonyítéka.

Terjeszkedjünk függőlegesen!

Ha teraszunkon, télikertünkben unalmasnak találjuk a növények hagyományos elrendezését, vagy szeretnénk jobban kihasználni a rendelkezésünkre álló teret, érdemes új szempontokkal kísérletezni. A talajra, padlóra, esetleg asztalra vagy virágállványra helyezett növények látványának statikusságát megbonthatjuk függesztett, falra rögzített megoldásokkal. Íme, néhány tipp a vertikális elrendezéshez!

  1. Zöldfal a beüvegezett teraszon

A zöldfalak (vertikális kertek, élőfalak) az utóbbi néhány évtizedben váltak ismertté és világszerte népszerűvé a francia botanikus, Patrick Blanc monumentális, művészi alkotásokként is felfogható kültéri növényfalainak köszönhetően.

Patric Blanc zöldfal

Beépített terasz Patric Blanc

Blanc aktivista installációit legfőképp a trópusi esőerdők buja flórája inspirálja. A beépített, üvegezett teraszon a fény- és páraigényes trópusi növények is otthon érzik magukat, így bátran meríthetünk ihletet akár a híres francia kerttervező munkáiból.

A saját zöldfal megalkotása nagyszerű kreatív kihívás, ugyanakkor kevés megkötéssel jár, hiszen némi fantáziával szinte bármilyen növényből formálhatunk viszonylag nagy területű, egybefüggő egységet.

Egyszerűbb formájában az élőfal jelentheti futónövények rögzített, szoros elrendezését a falak mentén vagy térhatárolóként. Ezzel a megoldással jelentősen megnövelhetjük a zöldfelületet kisebb alapterületű teraszunkon.

Költségesebbek az épített beltéri zöldfalak, melyek komplex rendszerek: magukba foglalják a termőközeget, a tartószerkezetet és az öntözőberendezést. Léteznek teljesen automatizált változatok – ezek víz- és csatornacsatlakozást, valamint áramforrást igényelnek –, valamint egyszerűbb megoldások, ahol az öntözést magunk végezzük. Az épített élőfalnál lényeges szempont, hogy a növények fény- és vízigénye nagyjából azonos legyen.

A zöldfal megalkotásához gondosan összeválogatott növénytársulások különlegessé és egyedivé változtatják a télikert vagy a beépített terasz enteriőrjét. A végeredmény lehet buja és egzotikus (mediterrán és trópusi növényekből) vagy cizelláltan elegáns (például pozsgásokból). Az egységesebb, letisztultabb látványra vágyók választhatnak monokróm moha- vagy zuzmófalat is, mely kész panelekből a kívánt méretben állítható össze, ápolása pedig rendkívül egyszerű.

A zöldfal reprezentatív és folyton változó, alakuló térelem, amely lehetőséget ad a növénynevelésen túl az alkotás örömének megélésére. Emellett rengeteg gyakorlati haszna van: zaj- és hőszigetelő, javítja a levegő minőségét, valamint kellemes, rekreációs hatású mikroklímát teremt otthonunkban.

  1. Függesszük fel, lógassuk le!

A függőleges tértagolás egyetlen feltétele a megfelelő belmagasság. Ha van hová terjeszkednünk, a növények többszintes vagy lépcsőzetes elrendezésével igazán exkluzív hatást érhetünk el. A beüvegezett terasz minden pontján kellő mennyiségű napfényt kapnak a növények, így kompromisszumok nélkül rendezhetjük el őket a térben. A kisebb példányokat rögzíthetjük a falra is, például rácsos tartóelemek segítségével, de szellősebb, tágasabb helyiségben akár a méretesebb növényeket is nevelhetjük függesztve. Ám nem csupán a növény méretei és egyéb jellegzetességei mérvadóak, a tartóeszköz ugyanilyen fontos. Lényeges, hogy a funkcionalitáson túl esztétikus is legyen, s lehetőleg harmonizáljon a helyiség stílusával.

Bohém és természetes hatást keltenek a makramé (erős fonalból, kötélből csomózással készült) virágtartók, amiket kis kézügyességgel és gyakorlással akár mi magunk is elkészíthetünk. Bátran társíthatjuk őket fonott vessző- vagy rattanbútorokkal, bambuszból, tengerifűből vagy jutából készült kiegészítőkkel. Ha haladó makramézók vagyunk, egy saját kezűleg csomózott, egyedi függőággyal stílusos és meghitt oázissá változtathatjuk a télikertünket.

Makramé virágtartók
Makramé virágtartók

A kortárs dizájn kultikus tárgyai közé emelt finn lakásdísz, a himmeli által inspirált geometrikus virágtartók a minimalista, modern térrendezés ideális kiegészítői. Az eredetileg karácsonyi dekorációként használt, szalmából készült himmeli térbeli sokszögei formai letisztultságukkal, mértani szigorukkal kiegyensúlyozottságot visznek bármely enteriőrbe. A leheletkönnyű, rácsos szerkezetű virágtartókhoz tökéletesen illenek a trópusi szakállbroméliák (tillandsia). A gyér, már-már láthatatlan gyökérzetű, talaj nélkül nevelhető növények himmelikbe, üvegburákba vagy átlátszó akriltégelyekbe helyezve szinte lebegnek a térben.

Új dimenziókat nyit a növényeknek térszervező funkciót tulajdonító lakberendezésben a japán eredetű kokedama, mely az egyszerűség és a természetesség filozófiáját közvetíti. A mohagömbös virágnevelést könnyű megszeretni, mert egyszerű, kényelmes, így sikerélményt kínál a kezdő kertészkedőknek is. A mohába burkolt táptalajban növekedő palánta nem igényel tartóedényt vagy virágcserepet. A mohaburok lassítja a gyökérlabda kiszáradását, ezáltal a növényt ritkábban kell locsolni, mint ahogy az a hagyományos tartási módoknál megszokott. Hatásos látványelemmé tehetjük a leghétköznapibb szobanövényt is, ha kokedamává alakítjuk, majd átlátszó damilszálak segítségével a plafonhoz, tartógerendához rögzítve lógatjuk alá.

kokedamák - teraszbeépítés
Lebegő kokedamák a beépített erkélyen
  1. Lebegő bútorok

Igen kényelmesek és stílusosak az utóbbi években divatossá vált függőszékek és -fotelek. Kicsik és nagyok egyaránt örömüket lelhetik ezekben a praktikus és formatervezett kerti bútorokban, melyek a trópusi és a vidéki hangulatú télikertekben mutatnak igazán jól. A mozgatható, relaxációs ülőalkalmatosságok finom dinamikát visznek a térbe, miközben kényeztető kényelmet nyújtanak. Nem is képzelhető pihentetőbb kikapcsolódás, mint függőfotelben ejtőzve gyönyörködni a szokatlan pozíciókba helyezett, légies hatású és installációként is felfogható növénykompozícióinkban.

A cikket írta: H. T.

Terasz infra fűtés sötétsugárzókkal

Kültéri teraszok hideg időben is komfortossá tehetők hűsugárzókkal

Kulcsszavak Google-kereséshez: Mi a függőkert? Mi a zöldfal? Kicsoda Patrick Blanc? Miért hasznos a teraszbeépítés módszeréve kialakított télikert, ahol a melegkedvelő, fényigényes szubtrópusi, karibi és mediterrán virágok  jól érzik magukat? Milyen módszerrel fűthetők a beltéri növénykertek és kültéri teraszok? Érdekességek a beüvegezett erkély belterében: kokadama, makramé, himmeli. Üvegház, szobakert.

%d blogger ezt szereti: