Miből és hogyan készül a damaszt ágynemű?

Kevesen ismerik a damaszt anyagot, hogy honnan is származik és miből készül. A szövetből számos terméket gyártanak, legyen szó háztartási cikkekről, asztalterítőkről, vagy éppen ágyneműkről egyaránt. Minőségi damaszt ágynemű webshopból is beszerezhető, így számos lehetőségünk van válogatni a termékek között. De vajon mit érdemes tudni az anyagról? Ebből a cikkből minden kiderül!

Mi a damaszt anyag?

A damaszt egy olyan anyag, amely mintázata illeszkedik az adott szövet hátteréhez. Ez lehet selyem, pamut, vagy éppen gyapjú is. A damasztot gyakran használják vintage bútorokhoz, háztartási cikkekhez, abroszokhoz, vagy éppen ágyneműkhöz egyaránt. Ezeket általában a különböző ruházati és lakberendezési üzletekben szerezhetjük be. Persze minőségi damaszt ágynemű webshopból is megvásárolható, hiszen számos lehetőségünk van válogatni.

Az anyagot Damaszkusz városáról nevezték el, amely a 12. század egyik fontos központja volt. A szövetet végül az ázsiai régióból hozták át Európába, mi pedig számos dologra kezdtük el felhasználni.

A damaszt anyag jellemzői

A damaszt egy nagyon vastag, legtöbbször színes szövet. Az olcsó damaszt általában lenből, pamutból, gyapjúból, vagy valamilyen szintetikus anyagból készül. A 20. században találták fel a szövőszéket, amit a 21. században már számítógép vezérel, ez pedig rendkívüli módon megkönnyíti a damaszt szövését. Az anyag tulajdonképpen mindent kibír, legyen szó főzésről, vasalásról, vagy éppen a rengeteg mosásról egyaránt. A szállodák és az éttermek is előszeretettel alkalmazzák tartósságuk és tisztíthatóságuk miatt.

Mi készül damasztból?

A mintás kelmét bútorszövetként, kárpitok és drapériák készítésére is alkalmazzák. A lendamasztból készülhet asztalterítő, míg a gyapjúdamasztból függönyök és ágyneműk egyaránt. A szintetikus szövetek folyamatos terjedése széles körűvé tette a damaszt textíliák felhasználását. A kevert szálas változatok tisztítása és mosása jóval egyszerűbb, mint a hagyományos selyemdamasztoké. Manapság azonban a teljesen szintetikus szövetből gyártott poliészterből készült verziók is egyre inkább természetes hatást keltenek.

A frissen mosott, vasalt és ropogós damaszt ágynemű remek érzést kelt bennünk. A szövet kombinálja az eleganciát a hagyományos stílussal. A csíkos változatok és a Jacuard ágyneműk könnyen kezelhetőek és rendkívül tartósak. A magas minőségű szövetből olyan termékek készülhetnek, amelyek nemcsak komfortosak, hanem még a szépérzetünket is kényeztetik. Amennyiben damaszt ágynemű mellett döntünk, úgy egy igazi luxus terméket vihetünk be a hálószobánkba. Kell ennél több?

Összegezve

Ki ne ismerné a damaszt szövetet? Az anyag még a 12. századi Ázsiából származik, amelynek előállításához ma már számítógépet is használnak. A mintás kelméből különböző lakberendezési tárgyak, bútorok, függönyök, de még ágyneműk is készülhetnek. Minőségi damaszt ágynemű webshopból is beszerezhető, amely megkönnyíti a választást. Nézzünk körbe bátran a csíkos és Jacuard változatok között!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s