A damaszt eredete

damaszt kispárna huzatA damaszt múlttal és történelemmel rendelkező anyag. Ettől súlya lesz, gazdagsága és mélysége. Kicsit rejtélyes is, hiszen a varázslatos keletről származik, és sokáig nem tudtuk, hogyan készülnek a gyönyörűséges mintái.

A damaszt ágytakaró és ágynemű sajátos érzést ad nekünk. Tapintásra finom, vasalva ropogós. A luxus érzését adja nekünk, miközben minden tulajdonsággal rendelkezik, amit egy magas minőségű ágyneműhuzattól elvárhatunk.

A damaszt történelmi eredete

A damaszt anyagot Damaszkuszban, kézzel készítették, és keresztesek hozták el Európába a XI. században.

A damaszt nem az anyagnak, hanem a szövési formának a neve. A damasztvászon szövése leginkább az európai lentermelő országokban terjedt el. Franciaországban a XIII. század közepe táján, a flamand városokban a XV. században, a németalföldön pedig a XVII. században. Itt például komoly hírnévre tettek szert a damaszt asztalterítők. Végül pedig, III. Vilmos a XVII. század végén honosította meg a damasztszövést Írországban.

A damaszt szövése

A damaszt mintás szövésű kelme általában pamutból készül. A „valódi” damaszt eredetileg selyemből készült, de az elnevezést inkább a jellegzetes szövési mintára használták, függetlenül attól, hogy a kelmét milyen szálból szőtték.

Az egyszerű damaszt minta egyféle láncfonalból és egyféle vetülékfonalból készül, ezért egy vagy két színben szőhetik. A dupla damaszt mintához több vetülékfonalat használnak. A régi damaszt 45-65 cm széles volt; ekkora távolságon tudták kézzel átvezetni a vetülékfonalat húzó vetélőt a láncfonalak között a kelme egyik szélétől a másikig.

De a szövőgépekről akár 125 cm-es vagy még szélesebb anyag is lekerülhet. Az első szövőgépek 1835 körül jelentek meg.

A damaszt ágyneműk

A damaszt ágynemű legtöbbször 100%os pamutból készül, ezért annak minden pozitív tulajdonságával rendelkezik. Ezért az élet több területén is találkozhatunk damaszt kelmével, például a konyhában, és nagyon gyakran, mint ágyneművel, mert nagyon kényelmes aludni benne.

A bőr számára puha és kellemes érzésű, ezért tökéletes választás damaszt kispárna huzat számára. Ugyanakkor felszívja az esetlegesen keletkező izzadtságot, jól bírja a mosást és a gyűrődést. És természetesen gyönyörű színválasztékban megtalálható.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s