Pánikbetegség és pszichodráma

A modern pszichológiában járatosak jól tudják, hogy a Levi Moreno által a huszadik század első felében kidolgozott pszichoterápiás módszer neve eredetileg a pszichodráma, tehát egyáltalán nem valamiféle irodalmi műfaj, pláne nem pszichothriller, hanem csupán gyógyászati módszer, a szakirodalom szerint akcióelvű, cselekvésközpontú, feltáró jellegű kognitív viselkedésterápias technika.

A terápiás módszer a dramatizált életszerű helyzetek eljátszása egy csoportfoglalkozáson belül, amely legtöbbször elvezet a lelki sérüléseket okozott körülmények feltárásához és megértéséhez. Eszerint tehát az eredeti pszichodrámában előre megírt irodalmi vagy másmilyen szöveg nem szerepel, a lényeg éppen a résztvevők spontán megynyilvánulása. Ezzel ellentétben évekkel ezelőtt indított irodalmi kísérletemben minimalista „abszurd pszichodrámákat” (párbeszédeket, monológokat, szituáció-leírásokat) tettem közzé egy speciálisan erre a célra indított blogban, majd valamivel később ezekhez hozzátoldottam a virtuális csoportterápiás foglalkozáson tapasztaltak leírását. A kettő együtt alkotta az általam elképzelt új irodalmi műfaj, a voltaképpeni pszichodráma kis darabjait.

Később a projektum kitágult. Míg eredetileg a traumaterápia volt az egyik központi fogalom, 2014-ben a hangsúly áttevődött a pánikbetegség és az agorafóbia kezelésére – kiderült, hogy az abszurd szövegek e tekintetben is relevánsak és alkalmasak a szorongás és félelem hatékony feloldására, azaz megfelelnek a kognitív viselkedésterápia támasztotta követelményeknek.

Művészetterápia, pszichoterápia, irodalom, pánikbetegség, pszichodráma, pszichológia, abszurd

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s